WijnCursus

Cursus  Italiaanse wijnen voor liefhebbers & professionals

 • Als je van verscheidenheid houdt, en originaliteit dan is Italië je wijnland waar waanzinnig veel te ontdekken valt. Ik neem je graag mee op reis! In de wereld zijn naar schatting meer dan 8000 druivensoorten, en zeker meer dan 1000 zijn daarvan in Italië te vinden, het land is zeer rijk bedeeld! In de basis wijncursus Italie komen de belangrijkste wijndruivensoorten aan bod. In deel I van de wijncursus Italie: het Zuiden maak je kennis met de wijnen en druiven van de Eilanden Sicilie en Sardinie, van Calabrie, Basilicata, Campania Molise en Puglia.
 • Je wilt je niet geïntimideerd voelen door de (overweldigende) keuze aan (Italiaanse) wijnen in het (supermarkt)schap.
 • Je wilt je graag zekerder voelen in je keuzes bij aankoop van wijn en niet geïntimideerd.

Op zoek naar originaliteit

 • Je houdt van authentiek en kan niet wachten om kennis te maken met al die onbekende druivensoorten en wijnen die Italië te bieden heeft.
 • Je bent nieuwsgierig en wil graag vooral meer weten, je kennis vergroten van Italiaanse wijnen.
 • Je bent een wijnliefhebber en wil graag je kennis van Italiaanse wijnen verdiepen.

Bewuste keuzes

 • Je wilt graag goede keuzes maken voor het milieu (en gezondheid), maar ook zeker weten dat de wijn echt lekker is.
 • Je wilt met jouw keuze bijdragen aan het milieu/ duurzaamheid

Vakantie inspiratie

 • Je gaat op vakantie naar Italië en je wilt graag goed voor bereid zijn om mooie wijnen aan te kunnen kopen ter plekke.
 • Je houdt van Italië, de cultuur en wilt ook graag meer weten van de wijnen.
 • Je hebt ideeën om naar Italië op vakantie te gaan en daar ook wijngebieden te bezoeken, dus je wilt graag inspiratie op doen.

Eten & wijn (leren) combineren

 • Je houdt van Italiaans eten en wilt ook graag meer weten van de wijnen en hoe deze te combineren.

Verdieping voor gevorderden

 • Je hebt je wijncertificaat gehaald en je wilt graag je kennis van Italiaanse wijnen verdiepen.
 • Je  werkt in de (Italiaanse) horeca en je wilt graag je specifieke kennis van Italiaanse wijngebieden verdiepen.
 • Je hebt een (horeca/slijters/importeurs) zaak en wilt graag advies of een cursus op maat voor jou of je medewerkers.

 

Basiscursus: Op wijn ontdekkings tocht door Italia!

Na afloop heb je een duidelijk beeld van de belangrijkste wijnen en druivensoorten die in Italie voorkomen, waar ze voorkomen en hoe ze smaken. Je zult met meer vertrouwen zelf je keuze kunnen maken bij het wijnschap en je eigen ontdekkingstocht met veel plezier aan kunnen vangen!

Naast meer vertrouwen zul je ook originelere keuzes kunnen maken, wat zeker leuk is als je een wijn kado doet of wanneer je zelf een etentje geeft voor medeliefhebbers.

In mijn wijnvoorbeelden komt tot uitdrukking dat je kunt kiezen voor wijn die is gemaakt zonder de aarde schade toe te brengen door te kiezen voor biologisch. Uiteraard kun je ook gewoon kiezen voor conventioneel, je bent zelf vrij daarin. Er komt een proefpakket beschikbaar voor wie graag de betreffende wijnen mee wil proeven.

Je kunt kiezen voor in een keer de complete uitgebreide basis cursus, of je begint met deel I: Het Zuiden (inleiding, de eilanden Sardinie en Sicilie en het Zuiden: Calabrie, Basilicata en Molise, Puglia en als bonus Campania)

De Magie van Zuid Italie wijncursus (deel I) van €77 voor:      €47,- 

 

Er zijn ook bijbehorende proefpakketten te bestellen.

BasisCursus  

Voor details en aanmelden ga naar winkel 

 

 

Mist je personeel kennis van Italiaanse wijnen en/of biologische/biodynamische/natuurlijke wijnen?

Ik verzorg workshops om maat op locatie (halve dag/ hele dag/ meerdaags) In nov – maart, augustus

Al dan niet aangevuld met een (online) cursus die deels zelf studie kan zijn met begeleiding via skype/zoom

 • Organiseren en begeleiden van wijn/ studiereis naar Italië
 • voor jezelf, personeel, voor je klanten

Wijn Cursus  Italiaanse wijnen voor professionals –

vergelijkbaar met Niveau 2  van de Italiaanse Sommelier opleiding:

wijngebieden & druivensoorten van Italië

Deze cursus is bedoeld voor gevorderden, dat wil zeggen liefhebbers en professionals die reeds bekend zijn met vinificatie technieken etc. Mensen die Italië als wijnland ook al kennen en die graag dieper willen gaan en meer willen weten over de verschillende wijngebieden in Italië en vooral ook meer verschillende druivenrassen willen leren kennen. Meer nuances in de deelgebieden, en ook ruim aandacht voor andere streken (buiten de voor de hand liggende als Piemonte en Toscane). Je bent al bekend met de Barolo’s , Amarone’s en Brunello’s, de grote namen, de bekendste druivensoorten.

Cursus  prijs:  €247 

 

Voor details en aanmelden ga naar winkel 

Sicilië wijnstudiereis: voor deelnemers aan cursus Italiaanse wijnen en/of

De Magie van het Zuiden

We bezoeken in groepsverband samen het eiland Sicilië, althans een specifiek gedeelte daarvan, want Sicilië is groot en een wereld op zich.

Wie heeft er niet een fascinatie voor eilanden? Het begint meestal al als je aan boord gaat, op een boot naar de overkant. Eilanders noemen mensen van het vaste land dan ook ‘Overkanters’, om duidelijk het onderscheid te maken. Ik heb het hier als voorbeeld over Texel, maar in Italië gaat het nog wel wat verder. Daar begint het onderscheid al als je in een stad aan de andere kant van de rivier woont. In Rome heb je bijvoorbeeld de wijk Trastevere, aan de andere kant van de Tevere (Tiber) en in Firenze de wijk Oltrarno, oltre= voorbij de Arno. Dus je kunt je wat voorstellen als er een heel stuk zee tussen zit, al is dat op Sicilië maar klein als je vanuit Calabria kijkt.

Sicilië, een eiland apart, met vele invloeden van buiten af in culturele zin en ook met betrekking tot druivenrassen die door andere mogendheden lang geleden al zijn meegenomen. Je verwacht veel droogte maar er zijn zeer veel zeer groene gedeeltes met erg vruchtbaar land, niet in de laatste plaats door de vulkaan de Etna.

Sicilië heeft een groter wijnstokken arsenaal dan meeste andere regio’s; jaarlijks is er ‘strijd’ met Apulië en de Veneto om de eer wie het meeste produceert (is dat een eer kun je je afvragen..). In totaal 25.710 kilometer groot, waarvan 150.000 m2 wijngaarden met 70% wit (vooral vanwege Marsala), en 30% rood. Ruim 5 miljoen inwoners, dat lijkt veel maar op de paar grote steden na (Palermo en Catania) die dicht bevolkt zijn is er verder een zee van ruimte.

Wij gaan de Oostkant bezoeken en gaan naar het Zuiden om de enige docg van het eiland, Cerasuolo di Vittoria eer aan te doen en uiteraard gaan we naar het meest unieke wijngebied (van Italië, wellicht van de wereld) De Etna. De nog in werking zijnde vulkaan, de lava ondergrond, de hoge hellingen, de zee vlakbij, er zijn nogal wat bijzondere omstandigheden die dan ook bijzondere rode en witte wijn opleveren. We eindigen op de Eolische eilanden vlak boven het eiland gelegen. Ook hier vulkaan invloeden (het eiland met de naam Vulcanus) zegt genoeg. Hier zijn prachtige dessertwijnen te vinden.

Periode:  o.v.b. juli 2018

Groepsgrootte: 12-16 personen

Lengte : 7-10 dagen (of 7 dagen met optionele verlenging)

Prijsindicatie: O.v.b. denk aan €100 -€150 per dag voor overnachtingen, vervoer ter plaatse, deelname aan proeverijen en excursies, gids etc.

Verblijf: in agriturismi of familiehotels

Interesse: meld je vrijblijvend aan dan houd ik je op de hoogte! Je kunt ook je plek vast zeker stellen door €300,- aan te betalen. Uiteraard krijg je deze terug mochten we het minimum aantal deelnemers niet bereiken.