Ervaringen

& aanbevelingen

 

GRANDIOOS BEZOEK AAN FLORENCE

            o.l.v. Josje van Oostrom

Velen doen een stedentrip naar Florence en verdrinken vervolgens in het moois en de drukte. Wij ( een burengroep van 10 personen uit Wageningen) deden het in 2016 anders. We huurden een villa ( met kok) in Castelfiorentino wat ca 60 km van Florence ligt in een prachtige Toscaanse omgeving. Natuurlijk wilden we Florence bezoeken maar ook wilden we genieten van de mooie Toscaanse wijnen. Josje heeft ons daar bij begeleid. Een ontvangst, rondleiding, proeverij en lunch bij wijnhuis Buonamico in Montecarlo ( vlak bij Lucca) was een feest. In de middag nog even Lucca bezocht wat ook heel bijzonder is. De volgende dag naar Florence. Josje wachtte ons op bij Piazza Santa Maria Novella. Zij leidt ons vakkundig door het oude centrum en vertelt ons vele geheimen over de geschiedenis van Florence. Het hoogteprunt wordt een bezoek aan de Vasari gang boven de Ponte Vecchio. Zéér beperkt toegankelijk en in groepjes van ca 20 personen met begeleiding van een gids en bewaker hebben we dit mooie erfgoed mogen bewonderen. De Arno en de drukte onder ons, met alle mooie doorkijkjes, maakte de dure toegangskaarten meer dan waard.

Een heerlijke Toscaanse  lunch in een typisch door Josje geselecteerd restaurant, waarna we de Bobolli tuinen en Palazzo Pitti nog bezocht hebben.

Een geweldige trip mede dank zij de deskundige en prettige begeleiding door Josje van Oostrom.

EEN AANRADER!

Harry van Lieshout

VSP

Recensies n.a.v. Wijnproeverij bij mensen thuis, wijnen van Zuid Italie (proefpakket behorend bij wijncursus)

Spontaan gekregen reactie van Cor en Les via de mail aan ons:

Dank je wel voor de uiterst leerzame en leuke avond. Het was een geweldige avond en hebben erg genoten.

Josje wist dmv haar verhalen de wijnen te laten leven. Ze sprak met zoveel passie en gevoel over de wijnen.

Recensie van Ilse en Kees:

Josje heeft ons hele mooie wijnen laten proeven. Mooi in smaak maar vooral: zo puur mogelijk. Is heel bijzonder dat zij voor het biologische gaat (geen bespoten druiven) en voor zo min mogelijk toevoegingen (van bv. sulfiet). Pure wijnen dus. Interessant omdat zij vanuit haar netwerk in Italië ook de kleinschalige wijnboeren heeft gevonden! De wijnen waren heerlijk en met uiteenlopende smaken.
De wijze van presenteren was informeel maar vooral professioneel. Josje is een vakvrouw die haar hart volgt en haar hart verloren heeft aan Italië. En dat is te merken!

Recensie Ina en Susanne:

Op 10 augustus 2018 hebben wij een wijnproeverij georganiseerd. De wijnproeverij onder leiding van Josje met wijnen uit Zuid-Italië was een groot succes. Het is heel speciaal en leuk om dit met een groep geïnteresseerde vrienden te doen.

Josje liet ons kennis maken met heerlijke biologische, pure wijnen uit Sicilië, Sardinië, Puglia en Campania. Er waren nog wel meer streken mogelijk, maar we hebben ons tot deze beperkt. Het waren mooie witte, rosé en rode wijnen, veelal afkomstig van kleinschalige wijnboeren.

Josje inspireerde ons met haar kennis en verhalen over de verschillende wijngebieden en de verschillende karakters van de wijnen, o.a. afhankelijk van de druivensoorten maar ook de grondsoort waarop de druivenranken verbouwd worden. Uit alles komt haar passie en liefde voor Italië en in het bijzonder de Italiaanse biologische wijnen naar voren.

Mooi is te ontdekken hoe smaakvol de biologische wijnen zijn; met kwaliteit en respect voor de natuur in één. Informatief, leuk en lekker is hoe je de wijn moet ruiken en proeven. In combinatie met de informatie die je van iedere wijn krijgt, leer je de specifieke eigenschappen ervan bewust te proeven en hierdoor anders dan je gewend bent te beleven en waarderen.

Kortom deze wijnproeverij is echt een aanrader! Susanne Raymakers