Reizen

Reizen

Wil je een Italiaanse wijncursus op locatie in Italië meemaken met mij als gids? Voor cursisten van Divinonatura behoort dit tot de mogleijkheden. Daarnaast zijn groepsreizen op aanvraag mogelijk en hebben we een enkel individueel aanbod voor je. Natuurlijk genieten!

Stel je houdt van ambachtelijk gemaakte Italiaanse wijnen, van kleinschalige wijnmakers, bij voorkeur bio/natuurlijk werkend. Je denkt die zoek ik zelf wel op, via gidsen of internet. Dat kan tegenvallen: heel veel van deze Italiaanse wijnmakers weigeren deelname aan gidsen, of het insturen van wijnen ervoor. Dus een flink deel komt niet boven bij uw speurtocht. Websites zijn er niet altijd, of niet up to date, en ook is er niet altijd iemand beschikbaar om gasten rond te leiden. Kortom je moet weten waar je wel terecht kunt, waar de wijnen mooi zijn, de verhalen goed, de gastvrijheid vanzelfsprekend, wat de meest ideale volgorde is in je programma om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de tijd.

 Daarnaast heb je natuurlijk de grote bonus van mij erbij als gids, in vloeiend Italiaans en Nederlands en alle kennis en passie die ik hierbij aan de dag leg om het je naar de zin te maken. Ruim 20 jaar geleden besloot ik geen bier te drinken, alleen nog maar wijn en als het even kon Italiaanse wijn. Sindsdien duurt de zoektocht, in boeken, wijnschappen, bij wijnproeverijen, bezoeken aan wijnhuizen, masterclasses, workshops, cursussen , de Italiaanse sommelieropleiding, rondreizen door het hele land, beursbezoek, erover schrijven voor een Italiaanse review online en werkend aan een boek erover.

Waarom kiezen voor Divino Natura (voorheen bekend als Profondo Reizen)

 Er staan alweer 10 jaar ervaring op de teller als organisator van wijn/gastronomiereizen. Omdat je te weinig tijd hebt maar toch goed voorbereid op vakantie wilt gaan en deze voorbereiding aan een ander durft over te laten. Je wilt graag dat alles goed geregeld is. Je wilt bijzondere dingen zien, proeven, meemaken en beleven. In een groepje of gewoon met zijn tweeen.  Als je liever op eigen houtje gaat, regel ik de overnachtingen en de afspraken onderweg, zonder tijdverlies etc.

 Op aanvraag (niet vrijblijvend) verzorgen wij graag kleinschalige groepsreizen, er zijn mogelijkheden door heel Italië. De meer gangbare gebieden zijn uiteraard Toscane en Piemonte, allebei mooi te combineren met Liguria. Maar ook Sicilie en Puglia zijn heel interessant, en Friuli etc etc. Ik heb door al mijn beursbezoek en rondreizen overal contacten. Dus als je weet hoeveel dagen , budget, type accommodatie e.d., voorkeur voor gebied, dan komt daar zeker iets moois uit.

Individueel zijn er enkele mogelijkheden op wijnwandelgebied in Piemonte, Liguria en Friuli, ook voor kleine groepjes mogelijk.

 

 Wijncursus op locatie in Italië

 Wil je niet alleen en  sta je er voor open om Italië samen met andere, gelijkgestemden te ontdekken? Lijkt het je wel wat om in een kleine groep samen van de mooie dingen van het leven te genieten? Meld je dan aan om op de hoogte gehouden te worden van onze kleinschalige groepsreizen.

Naar aanleiding van de wijncursus zal ik enkele keren per jaar een groepsreis organiseren, live wijncursus op locatie 🙂 In de planning zit een reis naar Sicilie in juli. Etna en Eolische eilanden, aangezien de Etna een uitzonderlijk gebied is wat unieke wijnen oplevert. Ik begin mijn wijncursus altijd met de Eilanden, het zuiden omdat daar ook de wijnbouwgeschiedenis is begonnen. In mijn optiek is Sicilië bovendien een van de meest fascinerende wijnregio’s met een enorm potentieel, met name het unieke terroir van de Etna is een ontdekkingstocht meer dan waard. De rest blijft nog even een verrassing, we houden je graag op de hoogte!

 

Sicilië wijncursusreis: voor deelnemers aan cursus Italiaanse wijnen

We bezoeken in groepsverband samen het eiland Sicilië, althans een specifiek gedeelte daarvan, want Sicilië is groot en een wereld op zich.

Wie heeft er niet een fascinatie voor eilanden? Het begint meestal al als je aan boord gaat, op een boot naar de overkant. Eilanders noemen mensen van het vaste land dan ook ‘Overkanters’, om duidelijk het onderscheid te maken. Ik heb het hier als voorbeeld over Texel, maar in Italië gaat het nog wel wat verder. Daar begint het onderscheid al als je in een stad aan de andere kant van de rivier woont. In Rome heb je bijvoorbeeld de wijk Trastevere, aan de andere kant van de Tevere (Tiber) en in Firenze de wijk Oltrarno, oltre= voorbij de Arno. Dus je kunt je wat voorstellen als er een heel stuk zee tussen zit, al is dat op Sicilië maar klein als je vanuit Calabria kijkt.

Sicilië, een eiland apart, met vele invloeden van buiten af in culturele zin en ook met betrekking tot druivenrassen die door andere mogendheden lang geleden al zijn meegenomen. Je verwacht veel droogte maar er zijn zeer veel zeer groene gedeeltes met erg vruchtbaar land, niet in de laatste plaats door de vulkaan de Etna.

 Sicilië heeft een groter wijnstokken arsenaal dan meeste andere regio’s; jaarlijks is er ‘strijd’ met Apulië en de Veneto om de eer wie het meeste produceert (is dat een eer kun je je afvragen..). In totaal 25.710 kilometer groot, waarvan 150.000 m2 wijngaarden met 70% wit (vooral vanwege Marsala), en 30% rood. Ruim 5 miljoen inwoners, dat lijkt veel maar op de paar grote steden na (Palermo en Catania) die dicht bevolkt zijn is er verder een zee van ruimte.

Wij gaan de Oostkant bezoeken en gaan naar het Zuiden om de enige docg van het eiland, Cerasuolo di Vittoria eer aan te doen en uiteraard gaan we naar het meest unieke wijngebied (van Italië, wellicht van de wereld) De Etna. De nog in werking zijnde vulkaan, de lava ondergrond, de hoge hellingen, de zee vlakbij, er zijn nogal wat bijzondere omstandigheden die dan ook bijzondere rode en witte wijn opleveren. We eindigen op de Eolische eilanden vlak boven het eiland gelegen. Ook hier vulkaan invloeden (het eiland met de naam Vulcanus) zegt genoeg. Hier zijn prachtige dessertwijnen te vinden.

Periode:  o.v.b. juli 2018

Groepsgrootte: 12-16 personen

Lengte : 7-10 dagen (of 7 dagen met optionele verlenging)

Prijsindicatie: O.v.b. denk aan €100 -€150 per dag voor overnachtingen, vervoer ter plaatse, deelname aan proeverijen en excursies, gids etc. 

Verblijf: in agriturismi of familiehotels

Interesse: meld je vrijblijvend aan dan houd ik je op de hoogte! Je kunt ook je plek vast zeker stellen door €300,- aan te betalen. Uiteraard krijg je deze terug mochten we het minimum aantal deelnemers niet bereiken.

Puglia ouderwetse carro voor oogst
Toscaans wijn landschap met San Gimignano in de verte
Chianti Classico wijngaarden in de herft
wijngaarden op Salina
Cos
wijngaard van Girolamo Russo
fresco's van wijnflessen op buitenmuur bij Cos
Fenech  bianco delle Lipari